27.5.2008

Asioita toukokuun varrelta

Pienillä viisauksilla on lähtemätön taipumus pitää maailmankaikkeus tasapainossa: Tom Waits - mies, jonka selkään on tiettävästi tatuoitu Pääsiäissaaren kartta - paljastaa itsensä kanssa käydyssä keskustelussa muun muassa sen, mikä on herrasmiehen määritelmä. Nick Cave - herrasmies ja tyyli-ikoni viiksillä tai ilman - esiintyi Oslossa 16.5. ja jatkaa rautaisessa iskussa olevan The Bad Seedsin kanssa Euroopan-kiertuettaan aina kesäkuun alkupuolelle saakka. Vuosina 1984 - 1986 The Bad Seedsin ensimmäisessä kokoonpanossa vaikuttanut Barry Adamson on julkaissut yhdeksännen soololevynsä Back To The Cat, jonka coctailbaarien lavoilta irroitetut psykodraamat keinahtelevat neonvalojen ja dekadenssin ristivalossa. Samassa viistossa hengessä, mutta eittämättömästi kevyemmällä, aistillisemmalla otteella - kuten ranskalaiselta kaikkien stereotyyppisten luonnehdintojen mukaan vain sopiikin odottaa - kujertaa tämän vuoden Euroviisuistakin tuttu Sebastian Tellier lihallisista nautinnoista levyllään Sexuality. Yhtä kaikki, jokainen näistä herrasmiehistä on täynnä kukkeita tarinoita säestämään kevään lämpimien käsivarsien tuuditusta.

Nietzsche jakoi aikoinaan länsimaisen kulttuurin apolloniseen ja dionyysiseen - toisaalta järjen ja toisaalta tunteen ohjaamaan - alueeseen. Siinä missä musiikin voi katsoa kuuluvan näistä käsitteistä jälkimmäisen piiriin, on kirjallinen esittäminen taasen nojautunut perinteisesti apollonisen hahmottamisen tapoihin. Matt Kindtin kehuttu sarjakuvaromaani Super Spy pölyttää vakoilu- ja jännitysgenren konventioita kuitenkin tavalla, jossa valotetaan niin salailun ja valehtelun läpitunkeman maailman ulkoista pintaa - jota hallitsee ennen kaikkea jäsentäminen ja logiikka - kuin sen taustalla vallitsevia tunteita. Niin ikään myyttisten kuvien uudelleentulkinnasta tunnetun Cormac McCarthyn viime vuonna Pulitzerilla palkittu romaani The Road muokkaa postapokalyptisen fiktion perinnettä runollisen taloudellisella, mutta ankarallakin tavalla. Nick Caven kanssa useasti - viimeksi The Proposition -elokuvan myötä - yhteistyötä tehnyt ohjaaja John Hillcoat on puolestaan viimeistellyt The Roadin kuvaukset. Kuluvan vuoden loppupuolella ensi-iltansa saavassa The Roadissa - johon säveltävät musiikin, kuinkapa muutenkaan, Nick Cave ja Warren Ellis - esiintyy pienessä sivuroolissa myös Michael Kenneth Williams, jonka aiempiin meriitteihin lukeutuu paikka palkitun The Wire -televisiosarjan riveissä. Suomessa Langalla-nimellä esitettyä sarjaa on kuvattu rakenteensa ja syväluotaavan käsikirjoituksensa puolesta juurikin "romaanimaiseksi".

Oli kyse sitten taiteesta, joka ei kaihda tummenpiakaan sävyjä, tai aurinkoisesta kevätpäivästä, seuraa valoa aina varjo ja toisinpäin - "valo on se varjo, joka kätkee valon". Oheista gnostilaista tematiikkaa on tarkasteltu - hieman odottamatta, myönnettäköön - myös jalkapallon näkökulmasta. Itävallassa ja Sveitsissä 7. - 29. kesäkuuta pidettäviä jalkapallon EM-kisoja ajatellen tämän kaltainen perspektiivi voi kuitenkin antaa ottelukokemukseen aivan omanlaisensa säväyksen. Toisenlaisia maisemia tarjoavat edelleen Phoenix-luotaimen tuoreet kuvat Marsin pohjoiselta pallonpuoliskolta.

Myös itseorganisoitumisen käsitettä on hyvä pohtia tämän näennäisesti koherentin merkinnän jälkitunnelmissa.

Ei kommentteja: